keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Keittoa ja kevyttä

Suurena haavena blogin Kookos pyyteli hyvien keittojen reseptejä, tässä siis yksi meidän herkuistamme:

Kukkakaali-porkkanakeitto

ainekset: hyvän kokoinen kukkakaali (~500g), muutama porkkana ( ~250g), vettä, (Fond du Chef) kanaliemi"kuutio", luomuruokakermaa (alle 1 dl), tuoretta ruohosipulia (ja muita yrttejä oman maun mukaan), valkopippuria, suolaa ja muita mausteita tarpeen mukaan. Lisäksi keiton päälle "silmäksi" esimerkiksi Creme fraichea.

Kukkakaalista otetaan kukinnot ja porkkana kuoritaan ja pilkotaan. Laitetaan kattilaan vettä reilusti niin, että kun vesi kiehuu, niin kasvikset jäävät pinnan alle. Kun siis kiehuu, lisätään kattilaan kanaliemikuutio, kukkakaali ja porkkana. Annetaan kiehua miedolla lämmöllä, kunnes ovat pehmeitä. Samalla, kun kiehuttelet, ota mukava nippu ruohosipulia ja leikkaa varsista lyhyitä pätkiä. Kun kasvikset ovat kypsiä, kaadetaan suuri osa nesteestä pois ja soseutetaan. Tarkistetaan maku. Lisää mausteita oman maun mukaan, laita loraus kermaa (ei liikaa ettei mene ihan veteläksi), ja lisää sekaan osa ruohosipulin pätkista, osa jätetään koristeluun. Kuumenna vielä niin, että kerran pulpahtaa. (Varo osumia).

Annostele syviin kulhoihin, laita päälle creme fraichea silmäksi ja siihen päälle ripottele vielä ruohosipua. Tarjoile tuoreen ruisleivän kera.

Kcal yhteensä ~450, annoksia tulee n. 2. Kaloriarviossa ei ole mukana ruisleipä eikä mahdollinen creme fraiche. Arvio on omani ja suuntaa antava.

Vinkkejä kevyistä herkuista otetaan mielellään vastaan.

Edit. Yritin vähän liikaakin keventää, kun annoksia olin laittanut tulevan 450. Kiitokset korjauksesta. Olipa jäänyt laittamatta myös kuumentaminen soseuttamisen ja kerman lisäämisen jälkeen, mutta tekevällehän sattuu. Nyt ohje lienee kunnossa, mutta korjatkaa ihmeessä, jos vielä jotain lipsuksia havaitsette.. :)

4 kommenttia:

  1. Eikai niitä annoksia ihan 450 tule? =)

    VastaaPoista
  2. Nam, kiitokset ohjeesta :) mausteita lisäsin hieman, jotta sain kivaa tulisuutta.

    VastaaPoista
  3. Mitä mausteita laitoit Kookos?

    Meillä tämä on aina maustettu vaan aika miedosti yrteillä, yritetään vieläkin toistaa sitä alkuperäistä keittoa, joka saatiin joskus Irlanninreissullamme yhdeltä Bed & Breakfastin pitäjältä.

    Vaihtelu aina virkistää, joten vinkkejä saa laittaa onnistuneista muutoksista.. :)

    VastaaPoista
  4. Muokkasin sen verran, että laitoin keittoon sekaan runsaasti mustapippuria, suolaa ja ruohosipulin kaveriksi korianteria. Siis niitä siemeniä murskattuna. Kun keitto oli valmista, niin laitettiin päälle tuon cremen tilalla chiliöljyä nauhana ja pöydässä oli sitten iso kuppi turkkilaista jogurttia tulisuuden taltuttajaksi, jota sai ottaa tarvittaessa lautaselleen. Tuon chiliöljyn kanssa saa nimittäin olla varovainen! Tällä hetkellä meillä on jokin aasialaisvaihe ja melkeinpä kaikkiin ruokiin ollaan haettu tulisuutta ja mausteita mitä ei niin yleensä käytetä ja täytyy sanoa, että olen ihastunut siihen makumaailmaan! Tuohon keittoonkin voisi ehkä kokeilla kerman tilalla tilkkaa kookosmaitoa, hmmm.. Mutta tosiaan tässä häviää alkuperäinen keitto jo varmasti, kun mausteita lisää, mutta testatkaa toki :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!