lauantai 3. joulukuuta 2011

Lauantai

Huh, aikamoinen viikko alkaa olla voiton puolella. Jaloissa tuntuu ja väsyttää, mutta onneksi viime yönä sai hyvät unet alle. Ehkäpä vielä ihan pienet päikkärit saisi johonkin väliin tässä paivällä? Jää nähtäväksi..

Tänään tulee odotettuja vieraita, kaksi ystäväpariskuntaa on tulossa kylään. Illan menu tässä:

Pesto-tomaatti-mozzarella alkupala

Olen kerran kokeillut tätä aiemmin alkupalana. Oli hyvää, vaikkakaan ei kovin kaunista. Ohje kuitenkin tässä, muuttaako hieman muotoaan tänään, jää nähtäväksi. Otin netistä muutaman variaation tästä kuitenkin. Herkullisia ovat kaikki varmasti. Kuinka siis kerran tarjosin ja hyvää oli:

Peston valmistamiseen käytän yleensä ja tottakai tuorebasilikaa. Oikeat ammattilaisethan tekevät peston huhmareella, näin olen ymmärtänyt, mutta minä käytän ihan monitoimikonetta. Basilikaa siis voi olla todella reilusti, tänään aion luultavasti käyttää lisäksi hieman rucolaa. Päälle kokonaisia pinjansiemeniä (jotkut paahtavat), parmesaania ja pecorino romano juustoa (joka on muuten todella hyvää myös salaateissa), suolaa ja pippuria sekä hyvää oliiviöljyä. Käyttäisin myös valkosipulia, mutta mieheni ei pystyisi sen jälkeen olemaan kanssamme samassa tilassa, joten valkosipulin jätämme pois. Sekoitetaan ja tarkistetaan koostumus ja maku. Lisätään jotakin tarpeen mukaan ja sekoitetaan uudelleen.

Mozzarellat revitään (käytetään siis oikeaa bufala mozzarellaa, jota esimerkiksi Pirkaltakin saa), saapi yrittää tehdä repimällä jotakin kaunista kukkamaista (kuten Jamie Oliver), mutta minä en onnistunut siinä ainakaan viimeksi, kokeilen uudelleen tänään. Jos kukat ei onnistu, revin vain sopivia paloja ja laitan kauniille lautaselle.   Taisin viimeksi sekoittaa paloihin peston tässä vaiheessa, mutta kaipa se kävisi myös sen jälkeen, kun lautaselle on lisätty kirsikkatomaatin puolikkaatkin. Tai vaikka niin, että osa jo ennen pestoa, ja loput jälkikäteen koristeeksi. Tarkoitus on nimittäin sekoittaa sormin pesto ja mozzarellat. Päälle voi vielä laittaa hieman suolaa ja pippuria, jos siltä tuntuu ja oikein hyvää oliiviöljyä.

Tämän päivän muunnos alkupalasta tulee luultavasti sisältämään myös pannulla kevyesti paahdettuja ciapatta viipaleita ja voi olla, että paahdan myös nuo kirsikkatomaatit uunissa. Vesi nousee kielelle jo valmiiksi.

Pääruokana parmankinkkukanaa ja yrttirisottoa vihreän salaatin kera

Valmistellaan vihreä salaatti ensin. Käytän usein valmiita salaattisekoituksia. Salaatin huuhdellaan ja revitään. Päälle aion tänään laittaa vain viinirypäleen puolikkaita. Salaatin kastikkeen valmistan balsamicosta ja hunajasta, johon lisään suolaa ja pippuria. Yleensä 1/2dl balsamicoa ja siihen sellainen teelusikalla otettu nökäre hunajaa. Siihen sitten hieman suolaa ja mustapippuria ja avot. Saa olla maistaessa kirpsakkaa, mutta ei liian.

Kananfileet maustetaan hienoisella määrällä suolaa ja pippuria sekä tuore tinjamilla. Sen jälkeen päälle raastetaan sitruunankuorta ja oikeaa parmesaania. Päälle laitetaan parmankinkkua, yksi kerros riittää. Jätetään odottamaan sopivaa aikaa, kunnes risotto on hyvin tulollaan.

Kattilaan laitetaan voita ihan kunnollinen nokare ja kun on sulanut laita päälle risottoriisi. Kuullotetaan hetki. Päälle olen kaatanut yleensä kanalientä (5dl), mutta tällä kertaa olen hankkinut lisäksi hieman valkkaria. Valkoviiniä on nettiresepteissä käytetty desistä 3:n desiin. Jää nähtäväksi millainen ranneliike meillä on tänään. Pointti on joka tapauksessa, että nestettä lisätään hiljalleen muutamassa erässä ja lisätään vasta, kun edellinen neste-erä alkaa olla haihtunut (ja siis ennen, kun riisi jymähtää kiinni kattilan pohjaan).

Pilpotaan tuoreyrttejä, kaytössä on meillä yleensä ollut persiljaa, tinjamia, korianteria, jopa basilikaa, en ole varma. Tänään yrttivalinta meillä on korianteri ja tinjami, sekä uutena kokeiluna rucola. Pienityt yrtit olen itse lisännyt vasta loppuvaiheessa. En tiedä onko tästä jollakin parempaa tietoa?

Kanat paistetaan pannulla parmankinkkupuoli ensin. Kanafileen paksuuden mukaan päätetään aika, jolloin aletaan paistamaan. Paistetaan puoli kerrallaan, kunnes on kypsää, mutta ei kuivaa. Voi myös olla, että joskus kokeilen tätä niin, että paistan pinnat ja laitan kanat sitten uuniin. Ei olisi loppuvaihe kokkailuista niin hätäinen, niin kuin tämän kokin keittiössä yleensä.. Tänään ajattelin kuitenkin paistaa.

Risottoa keitellään, kunnes neste on haihtunut, mutta saa jäädä löysäksi. Kanalle ei tehdä kastiketta, risotto tuo siihen tarvittavan kosteuden. Risoton päälle raastetaan parmesaania ja laitetaan tarjolle heti kanojen ja salaatin kera. Ja viinin kera. En malta odottaa.


Minä olen tällainen mututuntuma kokkailija, yleensä tulee ihan hyvää, joskus aivan sutta.. :) Tämä on kuitenkin melko takuuvarma juttu, toivon ja luulen, että tulee hyvää ellen jotakin totaalisesti munaa. Onneksi on muitakin käsiä keittiössä ja hommia voidaan jakaa, muuten ajoitus voisi mennä aivan pieleen..

Raporttia päivän ja illan kulusta myöhemmin. Nyt hommiin!

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! :) Jos jaksat niin ottaisitko kuvia ruoista valmiina? Hauskaa iltaa.

    VastaaPoista
  2. Nam! Alkupala varsinki kuulostaa todella hyvältä :) Tein samantyylisiä tupareihin mut laitoin mozzarellan,peston ja tomaatit patonkien päälle ja sit uuniin. Menekista päätellen maistu vieraille.

    Toivottavasti oli kiva ilta !

    VastaaPoista
  3. Hyvää oli. Valitettavasti kokkisota oli sitä luokkaa, ettei kuvia ehtinyt ottamaan.. Ehkä ensi kerralla, kun laitan tätä samaa vaan meille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!