sunnuntai 21. elokuuta 2011

Ei sitten

Kuva: t3.gstatic.com
Kiertopäivä 28 muuttui illalla kiertopäiväksi 1. Sieltähän se Aunty Flo taas kylään änkesi.

Ihmetystä minulle on aiheuttanut se, että kun käytin vielä ehkäisyä, menkkakivut olivat aivan helvetilliset. Aloitin kemiallisen ehkäisyn käytön jo teininä näiden kipujen vuoksi, enkä sitä kertaakaan lopettanut vaikka olinkin sinkkuna. Viimeiset vuodet ennen ehkäisyn pois jättämistä käytin Nuvaring ehkäisyrengasta aina 2 tai useimmiten 3 putkeen lääkärin ohjeen mukaan, ja menkat minulla oli siis 5-6 kertaa vuodessa. Lääkärin mukaan tällä tavalla voitaisiin vaikuttaa endometrioosiini. Välivuotoja minulla ei juurikaan ollut, mutta ne menkat olivatkin sitten jotakin aivan hirveää. Helvetilliset kivut alkoivat pari päivää ennen vuotoa ja kivut yltyivät kliimaksiinsa vuotopäiväksi 2 laantuakseen pikkuhiljaa kolmantena ja neljäntenä päivänä.

Vessassa käyminen menkkojen aikana oli myös aivan järkyttävä kivun lähde. Tulkitsin asian itse niin, että endometrioosikudos turpoaa, täyttää mahaani ja tukkii suoleni aiheuttaen ummetusta. Mitä pidempään ummetus jatkui, sen hirveämmältä tuntui vessassa käynti, niin pienellä tarpeella käyminen kuin suurta yrittäen. Sillä hetkellä, kun ummetus helpotti (yleensä kolmantena vuotopäivänä), alkoi myös kipujen hellittäminen. Pahan hajuiset ilmavaivathan tietysti vaivasivat koko ajan. Monesti vessassa käynnin jälkeen vaivuin lattialle tai pystyessäni kävelemään sohvalle makaamaan ja odottamaan särkylääkkeen tuomaa helpotusta. BTW: (Voltaren) Rapid my ass, puoli tuntia siinä meni, ennen kuin kivut alkoivat laantumaan ja itse särkylääkkeen teho kesti pahimpina päivinä parista tunnista muutamaan tuntiin.

Pelkäsin jo etukäteen ennen kuin jätämme ehkäisyn pois, millaiset menkat/menkkakivut sieltä sitten tuleekaan. Aikaisemmin niin harvoin tapahtuneen tätivierailun tilalle se kauhea akka tarjoaisi itseään kylään kerran kuussa!  Miten sitten kävikään? Kyllä se akka (liiankin) tunnollisesti saapuu noin kuukauden välein, mutta kivut - niitä ei juurikaan ole. Vuodan vähemmän kuin ennen ja ummetustakaan ei juurikaan ole, joten vessassakäyminen ei satu. Ilmavaivoja on jonkin verran, mutta entiseen verrattuna ei mitään ongelmaa. Muutos tapahtui välittömästi ehkäisyn poisjättämisen jälkeen.

Tämän(kin), jos olisin tiennyt pari vuotta sitten, olisin jättänyt ehkäisyn pois jo aika päivää sitten, siis tottakai jos rakas Hubby olisi ollut samaa mieltä asiasta.

Jos menkkojen alkamisessa eilen illalla jotakin positiivista on, niin se, että luultavasti vuoto loppuu ennen kuin reissuun lähdemme. Reissulla olemme kiertopäivinä 8-22, joten toivoa saattaa, että rentoutuminen ja romanttinen lomakohde antaa tarvittavan buustin Haamun aikaansaamiseksi seuraavan kierron päätteeksi.

Toivossa on hyvä elää, sano lapamato!

3 kommenttia:

 1. Pöh, tyhmä täti. No, onneksi kivut ovat kohdallasi olleet vähäisempiä kuin muinoin, voin vain kuvitella miten tuskallista on ollut! <3

  VastaaPoista
 2. No niin on, ihan tyhmä.

  Sehän se olikin, pelotti hirveästi, kuinka pahaksi ne olisivatkaan voineet äityä ehkäisyn poisjättämisen jälkeen. Niin monilla käy niin. Ja minä kun vuosikausia ehkäisyä käytin, kun oletin niiden vähän helpottavan. Lääkärikin oli nyt ihmeissään, kun kerroin. Onko kellään samanlaisia kokemuksia vai kuinka teillä on kipujen kanssa käynyt, kun ehkäisy on jätetty pois?

  VastaaPoista
 3. Itselläni on pillereiden lopettamisen jälkeen ollut niin, että ensimmäisissä kierroissa ei juuri kipuja ollut, mutta sen jälkeen on ollut paljon kiertoja, joissa on ollut aivan jäätävät kivut (1. vuotopäivänä) & sitten joitakin kiertoja, joissa ei kipuja ole ollut oikein lainkaan. Onpa kyllä hienoa, että sinulla ei kipuja ole sitten enää pahemmin ollut!

  Itselläni menkkojen alkaessa ei ole kyllä ummetuksen kanssa ongelmia - täysin päinvastoin.. :D

  Paljon onnea tähän kiertoon!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!