torstai 6. syyskuuta 2012

Yksityisen koeputkihedelmöityshoitopaikan valinta Helsingistä

Olen valitsemassa meille yksityisen puolen hoitopaikkaa seraavaa koeputkihoitoamme varten Helsingissä. Hinta ei ole määräävä tekijä hoitopaikan valintaan. Jos olisi, jatkaisimme Naistenklinikalla, josta olemme pääsääntöisesti saaneet erittäin hyvää ja edullista palvelua. Valitettavasti ensimmäisen hoidon jälkeen seuraavan odotusaika voi olla jopa puoli vuotta, joten haluamme käyttää täyteen tulleen lääkekaton hyödyt mahdollimman tehokkaasti jo tänä vuonna.

Kirjoitin, että hinta ei ole määräävä tekijä, mutta halusin silti tehdä hieman vertailua hintojen välillä. Tässä havaintoni, jotka ovat parhaimmillaankin suuntaa-antavat eivätkä takuulla kerro koko totuutta. Hintoina olen käyttänyt mainittujen IVF-klinikoiden itse sivuillaan ilmoittamien maksimihintoja ilman omavastuuosuuksia.

Ensimmäinen havaintoni on, että hintoja on haasteellista verrata, kun jokainen ilmoittaa hinnat eri tavalla.

VL= Väestöliitto
Fel= Felicitas (Jota kehui Planner)
Fer=Fertinova
Gra= Graviditas (Jota kehui Jadekivi)


Fertinova vaikuttaa pelkeästään näitä neljää kategoriaa vertaamalla edullisimmalta. Heillä oli lisäksi ilmainen ensikäynti, joka tosin ei sisältänyt tutkimuksia. Onko se meidän tapauksessamme ongelma, kun perustutkimukset on tehty jo toisaalla vai tarkoittaako se sitä, että aloitus tehdään käytännössä aina ilmaisella ensikäynnissä sekä eri kerralla, jolla tehdään tutkimukset. Onko ilmainen ensikäynti siis vain ärsyttävä mainoskikka? Toisaalta muilla toimijoilla oli kirjattu se, että ultraäänet kuuluvat tutkimuksien hintaan. Fertinovalla näitä hintoja ei mainita, ei edes yksittäisen ultraäänen hintaa. Toisista poiketen alkioiden pakastuksen aina on vain yksi vuosi kolmen sijaan. Olen luonteeltani epäluuloinen, joten vaikka voin hyvinkin olla väärässä, minulle jää Fertinovasta hieman se vaikutelma, että kaikkea ei kerrota ja näennäisesti edullisimmilla hinnoilla eritetään kelata asiakas sisään.

Puhelimitse: Hieman tylyn kuuloinen asiakaspalvelija. Hoidot tehdään etupäässä lyhyellä kaavalla. Ensikäynnille pääsisi jo ensi viikolla. Hoitojen pakettihintoihin kuuluu ultraäänet. Pyritään siihen, että asiakkaalle valitaan omalääkäri. Alkion siirrot tehdään pääsääntöisesti arkisin ja yleensä tehdään siirrot 5-päiväisille alkioille. Me pääsisimme ensikäynnin jälkeen suoraan hoitoon, mainoskikka on siis meille etu. Hienoisesta tylyydestä huolimatta puhelun kestäessä oli kuitenkin auttavainen ja antoi lopuksi vinkin, kuinka meidän kannattaisi toimia. 

Sivuilla: Omituiset ja rajoitetut puhelinajat eivät luo tervetullutta vaikutelmaa. 

Väestöliitto oli tuloksissa toiseksi edullisin. Hoitojen hintoihin sisältyy ultraäänikäyntejä. Tuntuu, että kaikki tarpeellinen kerrotaan. Meidän kohdallamme huolta aiheuttaa se, että jonotusaika yleisesti ottaen "edullisena" pidettylle klinikalle voivat olla pidemmät. 

Puhelimiste: Ihan asiallinen palvelu puhelimitse. Hoidot tehdään yleensä lyhyellä hoidolla. Aloituskäynnille pitää ehdottomasti tulla molempien mukaan. Tällä hetkellä ensikäynnille hieman pidempi odotusaika (3-6 viikkoa), joka tiputtaa Väestöliiton tässä vaiheessa meidän listaltamme pois. Toisaalta minulle ei jää vaikutelmaa yksilöllisesti suunnitelluista hoidoista.

Felicitas vaikuttaa toiseksi kalleimmalta tässä tutkimuksessa. Epävarman olon minulle tekee se, että hoitojen hinnoissa ei ole erikseen mainittu ultraäänikäyntejä, mutta mainittuna oli kuitenkin hieman muita korkeammat hinnat toimisto- ja laskutuslisille sekä sille, jos puhelimitse tai sähköpostitse annettaisiin ohjeita. 

Puhemitse: Erittäin ystävällinen asiakaspalvelu. Molempia hoitomuotoja käytetään asiakkasta riippuen, pitkää ja lyhyttä kaavaa siis käytetään. Ensi viikolla on jo aikoja. Hinnat pakettihintoja eli IVF-hintoihin kuuluu ultraäänet ja muut. Siirtoja ei  pääsääntöisesti tehdä viikonloppuisin. 

Sivuilla: Laadukkaat sivut, nettiajanvaraus. 

Graviditas vaikutti kalleimmalta näiden perusteiden perusteella. Hoitojen hinnoissa on mukana seurantakäynnit, mutta mahdollisista toimisto, puhelinohje, laskutus yms lisämaksuista ei mainita mitään. Felicitas ja Graviditas voivat olla käytännössä samoissa hinnoissa, jos Graviditas ei laskuta erikseen noita lisäkuluja, mutta toisaalta niitä kerättäessä ne nostaisivat Graviditaksen hintatasoa vielä edelleen ylöspäin. 

Puhelimitse: Erittäin ystävällinen palvelu. Lyhyellä kaavalla valtaosa. Ei merkittäviä lisäkuluja, toimistomaksu laskutuksen yhteydessä reilun kympin. Eero Varilalle pääsisi jo tänään, mutta punktioaika ei onnistuisi meille millään. Hoito menisi siis joka tapauksessa seuraavalle kuulle. Infektiotulokset voimassa 18 kuukautta muiden vuoden sijaan. 

Sivuilla: laadukkaat ja selkeät sivut, nettiajanvaraus. 


Meidän päätös

Asiakaspalvelun  ja suosituksien mukaan lääkäriksi ja hoitopaikaksi valikoitui Eero Varila ja Graviditas. Hinta vaikuttaa ensivaikutelman perusteella kaikkein kallemmilta, mutta kun ottaa hinnoista vertailuun omavastuuhinnat ei Graviditas vaikuta enää huomattavasti muita kalliimmalta ja saattaa olla jopa halvempi kuin Felicitas. Avoimuuden vaikutelma, nopean hoitoon pääsyn ja yksilöllisen palvelun ja yksilöllisesti suunniteltujen hoitojen mahdollisuus houkuttelee. 

Aloitusaika on viikon päästä torstaina, joten meidän toinen IVF on seuraavassa kierrossa. 

21 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen hintavertailu, kiitos!

  Itse olen tyytyväinen asiakas Graviditaksella (Kari Ratsula). Valitsin klinikan siksi, että sinne oli nopein ja helpoin päästä junalla, ja Ratsulan koska hänellä on aamuaikoja. Näin ollen olen ehtinyt aina käynnin jälkeen töihin iltavuoroon klo 10.30 :0) Hintoja en ollut vertaillut ollenkaan.

  VastaaPoista
 2. Meidän hoidot tehtiin Väestöliitolla,mutta teidän valinta on varmasti hyvä! Mä liputa ykstyisen hoidon puolesta tässä lapsettomuusasiassa. Lapsettomuudessa aikaa vastaan tapellaan niin monelta kantilta katsottuna, että siinä mielessä pidän hintoja pieninä. Ja raha on rahaa.

  VastaaPoista
 3. Nieve, ajattelinkin tämän asian voivan kiinnostaa.. Toki vertailu on tehty nopeasti ja suppeilla tiedoilla. Kivaa kuulla myös, että olet ollut tyytyväinen.

  Täytyy Nappi sanoa, että asiasta päättäessä mietin sinua.. Vuosi sitten oltiin vielä samassa tilanteessa, ja sinä vain sinnikkäästi puskit eteenpäin kunnes sait haluamasi lopputuloksen. Loputtomiin ei rahat riitä, mutta on paljon sellaista, jota ilman voin elää näin tärkeään asiaan verrattuna. Toivottavasti rahalla saamme toivomaamme vastinetta.. Ollaanhan kuulolla!

  VastaaPoista
 4. Meillä on hyviä kokemuksia Väestöliitosta. Henkilökunta oli ammattitaitoista ja ystävällistä. Saimme oikein hyvää henkilökohtaista palvelua ja jokainen hoito suunniteltiin yksilöllisesti juuri meille ja meidän tilanteemme ja aikataulujemme mukaan.
  Hyvä että löysitte teille sopivan klinikan ja pääsette nopeasti alkuun. Paljon onnea ja jaksamista tulevaan hoitoon!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista kartoitusta olet tehnyt eri klinikoista :) Mä vertailin vuosi sitten nettituttuni kanssa hintoja ja silloin tultiin siihen päätelmään, että Felicitas on kaikkein kallein. Ilmoittavat esim. IVF-hoitojen kohdalla vain tuon yhden hinnan, mutta sehän elää sen mukaan kuinka monta seurantakäyntiä tulee. Mutta hinnastothan ovat kyllä muuttuneet vuoden vaihteessa, ainakin Graviditaksella, joten mä en olekaan tämän vuoden hintoja tullut vertailleeksi ollenkaan.

  Tuo alkioiden pakastuksen hinta riippui sitten alkioiden määrästä. 345e on siis hinta 1-3 alkiolle, ja noussee siitä mitä enemmän alkioita tulee.

  Toimistomaksu Graviditaksella tulee tosiaan vain kertaalleen, jos maksaa yhdessä erässä aina hoitokierroksen kulut pois. Ja muutamaan kertaan olen saanut lääkäriltä maksulapun, johon se on läntännyt hoitsuja varten lapun "Ei toimistomaksua tällä kertaa", ja sen kanssa olen sitten painellut kassalle. Puhelinkeskusteluista lääkärin kanssa ei ole multa laskutettu ikinä. Ja monesti olen kyllä huolissani klinikalle soittanut :D

  VastaaPoista
 6. Väestöliitto oli korkealla sijalla meidän listoilla ennen soittokierrosta, meillä myös yksi ystäväpariskunta on saanut hyvää hoitoa ja myös onnistuneen lopputuloksen. He jäivät kuitenkin nyt hieman pidemmän jonotusajan vuoksi pois meidän listoilta.

  Vaikutelmat ovat aina niin yksilöllisiä. Toiselle toinen paikka on hyvä ja toiselle toinen.. :)

  Minulle tuli myös Felicitaksesta hieman kalliimpi vaikutelma kuin Graviditaksesta. Ja ihanaa kuulla tuollaista pienistä eleistä, joilla saadaan asiakkaalle parempi olo. Ja tosi hienoa, että saa soittaa ilman tunnetta, että kassa kilahtaa joka minuutin kohdalla.

  Ja mikä tärkeintä, toivottavasti me kaikki päästään onnelliseen lopputulokseen!

  VastaaPoista
 7. Löysin blogiisi jostain kautta ja huomasin mielenkiintoisen hintavertailusi :)
  Meille vauva on jo tulossa kuuden vuoden yrityksen jälkeen. Hoidot tehtiin julkisella puolella tosiaan noilla 5-6 kk jonotusajoilla. Neljäs hoito tepsi ja saatiin yksi hedelmöittynyt munasolu ja niin vauva lopultakin sai alkunsa :)

  Vertailusi oli siinä mielessä erittäin mielenkiintoinen, että meillä on nyt julkisella hoidot täynnä. Jos joskus mielimme tulevalle pienelle sisarusta, niin suunta on yksityisen puolen hoitoihin.

  Toivottavasti hoito tuottaa toivotun tuloksen eikä jonossa tarvitse sitten enää odotella!

  Tsemppiä :)

  p.s yritin kuusi kertaa saada selvää tuosta roskapostitarkistuksesta, enkä onnistunut. Jos seuraava onnistuu tämä viesti tulee perille... jos ei onnistu, silloin jätän kommenttini kirjoittamatta.
  En tiedä olenko ainoa, jolla on vaikeuksia saada selvää kuvista, mutta suosittelisin roskapostirobottitarkistuksen poistamista.
  Kiitos ja anteeksi ;)

  VastaaPoista
 8. Hei Silmu, sinun blogisi on itseasiassa minulle jo tuttu, mutta tervetuloa myös tänne! Ja onnittelut siitä, että teillä pitkä odottaminen palkittiin! Ihanaa on kuulla aina, kun joku pitkään yrittänyt onnistuu. :)

  Kärsivällisyyttä se vaatii jatkaa koko hoito pelkästään julkisella.. Me ehkä palataan sinne tämän jälkeen, jos on tarvis. Toivottavasti ei tarvitse..

  Kiitos sinulle!

  PS. Inhoan itsekin niitä. Taidan kokeilla poistamista ja laitan takaisin vain jos noita robottikommentteja alkaa tulla. Eipä kestä! :)

  VastaaPoista
 9. Hei, itse olen hieman eri tilanteessa, mutta oli erittäin mielenkiintoinen ja informatiivinen vertailu, kiitos siitä! Me ollaan käyty pelkästään yksityisellä, ensin Mehiläisessä ja nyt Graviditaksessa. Ratsulalla kummassakin, olen ollut ihan tyytyväinen. Minun kokemuksellani (muutamia käyntejä ja puheluita) Graviditaksen hoitajat on olleet miellyttäviä, asiantuntevia ja sympaattisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Rouva Rubiini, olen pahoillani puolestasi. Toivottavasti olet saanut sieltä tarvitsemassai tukea myös menetyksessäsi. Voimia!

   Itse olen aina vain varmempi, että teimme hyvän valinnan, kiitos sinulle, kun kerroit myös omista kokemuksistasi klinikalla.

   Poista
 10. Hienoa että pääsette jatkamaan samantien!

  Itselläni ei ole mitään kokemusta yksityisistä, sillä me joudumme pysytellä kunnan puolen hoidoissa. Olen kuullut yhden suosituksen Felicitaksesta palvelun puolesta. Mielestäni yksityisiä voi vertailla nimenomaan palvelun ja hinnastojen perusteella. Tuskinpa jollain firmalla on kuitenkaan parempia onnistumistodennäköisyyksiä kuin toisella, että sen perusteella voisi rankata.

  VastaaPoista
 11. On täysin mahdollista, että mekin palataan vielä julkiselle. Ihan hyvää palvelua on - yhtä hieman tökeröä lääkäriä lukuunottamatta - saatu Naistenklinikalta ja hoitajat ovat olleet todella mukavia. Viimeisin lääkäri näytti tsemppipeukaloa minulle PASin jälkeen. Tulin hyvälle mielelle.

  Ainoa vika julkisella on nuo pitkät odotusajat. Viime talvi oli minulle niin pitkä, en halua kokea sitä uudelleen. Kesällä oli huomattavasti helpompi odotella.

  Säästelen muusta:

  Olin suunnitellut muutaman pienen huonekalun hankintaa Ikeasta ja haaveillut Desigualin vaatteista. Nyt jätän ainakin ne väliin tai vähintäänkin siirrän myöhemmäksi. Käyttelen kaikki purkit ja purnukat loppuun ennen kuin hankin tilalle uusia ja jätän askartelu/käsityö/urheilutarvikehankinnat tekemättä. Suunnittelen järkevämmin ruokalistat. Välttelen kokonaan shoppailua. Kyllä minä onnistun. Jätämme ensi talvelle haaveillun ulkomaanmatkan tekemättä. Mies tekee paljon ylitöitä kuukauden ajan ja saa siitä hyvän korvauksen - eiköhän me saada hoidon summa yhdessä kokoon.

  Luulen kanssa, että onnistumisprosentti on ihan sama kaikkialla - kaikkien toimintaahan seurataan "virallisten" valvojien toimesta. Hoitoja ei saa tehdä, jos ei voi näyttää toteen tiettyä tasoa.

  Tähän mennessä kehuja on tullut Väestöliittoon, Felicitakseen ja Graviditakseen - mutta ei yhtään Fertinovaan. Ihan kiinnostaisi kuulla palautetta myös sellaiselta, joka on siellä käynyt.

  VastaaPoista
 12. Blogissani on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, Hoo! Sydäntä lämmittää aina, kun joku laittaa kiitosta! Tämän olin kuitenkin jo saanut, joten en sitä tällä kertaa laita eteenpäin.

   Poista
 13. Hyvä vertailu, ja kiva kuulla että erot on aika pieniä eri klinikoiden välillä.

  Silmu: tiedäthän, että toisen lapsen kohdalla laskuri alkaa alusta, eli julkiselle pitäisi päästä uudelle kierrokselle, jos niin haluaa.

  p.s. mäkään en läpäissyt sanavahvistusta ekalla yrittämällä...
  p.p.s. enkä toisella.

  VastaaPoista
 14. Mielenkiintoinen vertailu, vaikkakaan ei minulle nyt (jos koskaan) ajankohtainen. Mutta hyvä, että joku jaksaa haalimansa tiedot jakaa muiden kanssa. Tsemppiä uuteen yritykseen!!

  VastaaPoista
 15. Blogissani on sinulle tunnustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, täytyy vastailla mahdollisimman pian!

   Poista
 16. Uskoisin kaikkien klinikoiden olevan hyviä. Me olemme Fertinovan asiakkaita ja mielestäni siellä on todella ystävällinen ja osaava henkilökunta. Johtava lääkäri Niklas Simberg on lisäksi niin mukava, että klinikalle on lähes kivaa mennä. Ainoa miinus on mielestäni juuri nuo puhelinajat, mutta yleensä linjoille on päässyt ihan hyvin läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, ja on tosi mukavaa kuulla myös Fertinovasta positiivista palautetta. Ei ikään kuin voi mennä pieleen.. :)

   Itseni tuntien (en ole kärsivällisimmästä päästä) minulla olisi saattanut mennä hermo noihin puhelinaikoihin, vaikka ovathan ne tosi hyvin auki. Lounasaikahan siellä taisi vaan olla linjat kiinni. Mutta kun valita sai, niin otimme loppujen lopuksi ihan fiilis pohjalta tuon Graviditaksen.

   Tsemppiä myös teille hoitoihin ja kaikkea hyvää!

   Poista
 17. Kommentointi ei liene enää ajankohtainen, mutta haluan kuitenkin olla samaa mieltä useamman muunkin kanssa tuosta Väestöliitosta :) Meillä siis onnellinen lopputulos 05/08 4. ICSIn tuoresiirrosta (ensimmäinen yksityisellä tehty). Nyt odotellaan toista Felicitaksen hoidoista (7. ICSI /2.PAS). Ja ehdottomasti olen tyytyväisempi Väestöliittoon, ja varsinkin omaan hoitavaan lääkäriini Mari Sälevaaraan! Ei sinänsä mitään vikaa Felicitaksessakaan (vaihdoin tosin lääkäriä kerran), mutta jotenkin ärsyttää maksaa korkeampaa hintaa samasta toimenpiteestä vain siksi että saa lämmitetyn ultraäänigeelin ja "nenäliina"-laatua olevat vessapaperit klinikalla :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!