lauantai 16. maaliskuuta 2013

Hoidon puolella lomaa

Loma on vietetty. Punaviiniä on juotu, italialaisia herkkuja on syöty ja nautittu elämästä. Lomaan asti kevään hoitoa ei tarvinnut miettiä, mutta sieltä ne ajatukset taas mieleeni tuli. Tänään tarkastin missä vaiheessa kiertoni olikaan, ja pohdin joko jo seuraavaan kiertoon. En ehkä haluaisi. Heti tuli sellainen olo, että tämä tulee liian äkkiä. Toisaalta on sellainen alta pois olo, joka ehdottamasti viittaa siihen, että hoidon aika ei ole vielä. Pieni ahdistus alkoi tulla heti, kun tätä mietin.

Edellisessä Simpukasta (01/2013) tuli myös ristiriitainen olo. Artikkeli "Helli hedelmällisyyttäsi", jossa kerrottiin hedelmällisen keittiön aineksia ja perään pakina "Zen ja rentoutumisen taito" sai hymyn huulille, ja omalla tavallaan haistatti piutpaut tuolle artikkelille. Mitä siis tehdä?

Haluaisin saattaa pääni ja kroppani optimaaliseen tilaan ennen seuraavan hoidon aloittamista, mutta kuinka se tehdään? Popsimalla kasviksia, pähkinöitä, mahdollisimman käsittelemättömiä luomutuotteita ja laadukkaita proteiinin lähteitä vältellen gluteiinia ja samalla rentoutuen? Nauttien elämästä? Akupunktiohoitajani sekä lapsettomuuslääkärini kehottivat molemmat vain nauttimaan elämästä. Elämään mahdollisimman normaalisti. Silloin gluteiini ja ruisleipä kuuluvat keittiööni. Syön kasviksia. Syön lihaa. Tuo artikkelihan suositteli - jos nyt oikein tämän ymmärsin -  vähähiilihydraattista ruokavaliota. Laihduttamiseen molemmat sanoivat, että sillä ei juuri minun tilannettani paranneta. Minulla ei ole PCO:ta ja painoni ei ole niin korkealla, että sillä olisi vaikutusta.

Plaah. Tämä taitaa olla aivan turhaa. Lähden jatkamaan elämästä nauttimista ja yritän olla ajattelematta vielä koko asiaa. Pyrkiä syömään laadukkaasti ja puhtaasti terveellä maalaisjärjellä, jättää ehkä karkit (sen voisin kyllä tehdä) ja ilman turhia stressejä. Juu.

3 kommenttia:

 1. Minullahan on kans epätyypillinen Pco ja varsinaiseta laihdutuksesta ei siis olisi tosiaan ollut apua. Kokeilin sitten syödä vähemmän noita hiilareita niin arvaa miten kävi...Pco paheni. :D Parasta taitaa tosiaan olla ja elää ihan terveen maalaisjärjen kanssa. :)

  VastaaPoista
 2. Minulla todettiin juuri pco ja endometrioosi. Jos oikein ymmärsin lukiessani "aikajanaasi", niin sinulla on tähystyksellä leikattu endomertioosi kudosta pois? Minulle sanottiin, että sitä tehdään tänä päivänä todella harvoin. Miksi sinun kohdallasi siihen päädyttiin? Tehtiinkö tähystys nukutuksessa vai puudutuksessa?

  Onko sinulla jatkuvasti alavatsakipuja vai vaan kivuliiat kuukautiset?

  Olen aivan sokissa saamistani diagnooseista ja olisi mukava saada tietoa asiasta..

  VastaaPoista
 3. Pahoittelut saamistasi diagnooseista, vaikka toisaalta onkin nyt hyvä, että tilanteellesi voidaan tarpeen mukaan tehdä jotakin, kun tiedetään mikä on vialla.

  Minulla on todettu ultrassa joskus aikapäivää sitten endo, mutta sen jälkeen lääkärit vuoron perään totesivat ultrassa sitä olevan tai ei olevan. Kivut ovat aina olleet melko helvetillisiä kuukautisten aikana vaikkakin ehkäisyn pois jättämisen jälkeen kivut helpottivat. Itse en oikein uskonut taianomaiseen endokudoksen häviämiseen lääkärien sanoista huolimatta.

  Kun lapsettomuustutkimuksiin lähdettiin, munatorvien aukiolotutkimus (kuten kaikilla) oli joka tapauksessa edessä. Lääkäri antoi minun valita mennäänkö ilmakuplilla tehtävään tutkimukseen (paikallispuudutuksella, luulen) vai mennäänkö laparoskopiaan eli vatsaontelon tähystykseen (nukutuksessa). Laparoskopiassa oli se hyvä puoli, että siinä voidaan samalla myös tehdä jotakin, jos jotakin ongelmia havaitaan, joten valitsin itse sen. Kirjoitin oman kuvaukseni minulle tehdystä laparoskopiasta, jos haluat siihen tutustua: http://meille-vauva.blogspot.fi/2011/10/minun-laparoscopiani.html

  Voin olla väärässä, mutta lääkäri saattoi mahdollisesti viitata johonkin toisen tyyppiseen leikkaukseen kuin laparoskopiaan, johon turvaudutaan vain hyvin vakavissa tapauksissa, mene ja tiedä. Toisaalta olen ymmärtänyt, että tähystysleikkaallakin saadaan vain väliaikainen hyöty, koska kudosta ja kiinnikkeitä tulee aina vaan tilalle, ja leikkauksesta voi olla joissakin tapauksissa jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

  Netistä löydät myös endometrioosiyhdistyksen, josta saat jotakin tietoa lisää asiasta.

  Lisäksi esimerkiksi seuraaviin blogeihin kannattaa tutustua:

  http://runslowly.blogspot.fi/search/label/endometrioosi

  http://minunkanssani.blogspot.fi/search/label/endometrioosi

  http://enssonelamaa.blogspot.fi/search/label/endometrioosi

  http://toiveissa.blogspot.fi/search/label/endometrioosi

  Toivottavasti sinulla asiat lähtevät paranemaan diagnoosien jälkeen. Kovasti tsemppiä jatkoon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!