Tutkin asioita paljon. Pidän dokumenteista ja asioiden pähkäilemisestä. Lähdin siis etsimään tietoa happamista ruoista ja vastaan tuli melkein ensimmäiseksi greippi. Minua alkoi pähkäilytyttää greippimehu ja sen vaikutus raskautumiseen. Lähdin tutkimaan millaista vakavasti otettavaa tietoa asiasta löytyisi. Paljonhan asiasta puhutaan suomi24:ssä, kaksplussassa yms. suomalaisilla keskustelupalstoilla kuin myös englanninkielisillä sivuilla, joiden nimet olivat esimerkiksi The labor of love ja Fertilitymomma. Paljon löysin sellaista, että "olen muuten kuullut, että" ja yleislauseilla "jo pitkään lääkärit, sairaanhoitajat ja toiset äidit ovat suositelleet". Lyhyen nettianalyysin jälkeen en vaan ole vielä järin vakuuttunut.
Väitehän on, jos sen oikein ymmärtänyt, että juomalla greippimehua kohdunkaulan limakalvo paksuuntuu ja tekee optimaalisen ympäristön siittiöille, jotka uiskentelevat kohdun suuntaan.
Artikkeleita, jotka kertovat aiheesta on mm.
Suomalaisilta sivuilta, jotka eivät olleet keskustelupalstoja, löysin vain yhden, ja sekään ei sano oikeastaan juuta eikä jaata.
Asiaa tutkiessan edelleeni törmäsin wikipedian artikkeliin greipistä. Siinä sanottiin, että greipissä on paljon foolihappoa, joka on tärkeää raskaana oleville. Toisaalta greippi saattaa joidenkin lääkeaineiden kanssa reagoida niin, että se vahvistaa tai heikentää niiden tehoa. Tämä herätti huomioni, päätin hakea lisää faktoja asiaan liittyen.
Törmäsin muihinkin artikkelihin, jotka tukivat väitettä rinnakkaisvaikutuksista lääkkeiden kanssa:
- Artikkeli Helsingin sanomista: http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Greippimehu+ei+sovi+l%C3%A4%C3%A4kkeen+kyytipojaksi/1135242838901
- Harward Medical School perheiden lääketieteen sivuistoilta: http://www.health.harvard.edu/fhg/updates/update0206d.shtml
Lopputulema tästä etsinnästä ja tutkailemisesta oli lähinnä kyseenalaistava olo. Toisaalta tuo lääkeaineita heikentävä tai voimistava vaikutus on aika hurja. Voiko greippimehulla olla vaikutuksia niiden lääkkeiden kanssa joita syön? Harwardin artikkelissa oli lista lääkeianeista englanniksi, joista mikään ei kuulostanut tutulta, mutta en ole lähelläkään asiantuntijaa, joten mistäpä tämän tietää?
Olen hieman skeptinen vaihtoehtohoitojen suhteen, mutta toisaalta uskon täysin, että niistä voi joillekin olla hyötyä. Aion itse mennä toivottavasti jo seuraavassa kierrossa tuolle kiinalaisen lääketitieteen edustajalle käymään akupunktiossa.
Minua kiinnostaa, onko joku teistä keskustellut asiasta jonkun asiantuntijan kanssa? Onko jollakin teistä "oikeaa", parempaa, vakuuttavampaa tietoa asiaan liittyen kuin minun pikainen nettietsintäni? Haluaisin kovasti, että tämä aihe herättäisi keskustelua, sekä puolesta että vastaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan.
En ole greippiasiaan perehtynyt, mutta tuossa Harvardin luotettavan näköisessä linkissä listatut lääkeaineet oli kaksi alinta kategoriaa psyykkisiin ongelmiin käytettäviä sekä masennus- että unilääkkeitä. Lisäksi listassa oli korkeaan verenpaineeseen käytettävä kalsiumsalpaaja (jota itse käytän), korkeaan kolesteroliin käytettävät statiinit ja elimensaannin jälkeen käytettävä kehon omien puolustusmekanismien salpaaja.
VastaaPoistaEi siis mitään yhteyttä lapsettomuuslääkkeisiin, päinvastoin monia noita lääkkeitä käyttämällä ei voi yhtä aikaa yrittää raskautta. Ihan maalaisjärjellä en tuon perusteella näe greippimehun juonnilla mitään ongelmaa.
Mutta sitten on erikseen oman kehosi tasapaino, joka on tärkeä kiinalaisessa lääketieteessä. Kehon liika happamuus ei ole hyväksi raskautumiselle. En tiedä enkä ota kantaa sinänsä sanottiinko sinulle happamuudesta tutkimuksen jälkeen vai oliko se vain yleinen ohje. Se usein on vain sellainen yleinen neuvo yleiskunnon ylläpitoon. Joku greippimehun satunnainen juominen ei kyllä vaikuta suuntaan eikä toiseen, jollei ole erityisesti liian hapan keho sillä hetkellä.
Ja haluaisin vielä kommentoida lääkkeiden käyttöä ylipäänsä (sekä länsimaiset tabut että luontaistuotteet), että kun/jos tarvitsee lapsettomuushoitojen aikana muuta lääkitystä, kannattaa huomioida lääkkeiden vaikutus aivolisäkkeeseen. Sitä ei ole paljoa vielä tutkittu, mutta se tiedetään, että kun lapsettomuushoidoissa häiriköidään hormonituotantoa (eli käytännössä siis yhtä aivolisäkkeen toimintaa) voi muilla aivolisäkkeeseen vaikuttavilla lääkkeillä olla odottamattomia sivuvaikutuksia. Esim. kilpirauhasen, lisämunuaisen lääkitykset.
Kiitos sinulle vastauksestasi ja selvennyksestäsi, tutkailun jälkeen olikin enemmän kysymysmerkkejä kuin vastauksia mielessäni.
VastaaPoistaEhkä olin hieman huolissani tutkailun jälkeen, niin monet täällä juovat aktiivisesti greippimehua, että pakko oli asiasta kirjoittaa. Ja täytyyhän se samaan hengenvetoon myöntää, että vaikka hieman olen asialle naureskellut, olen kuitenkin valkannut kaupasta matkaani mehun, josta 1/10 on greippimehua..
Happamuudesta sanottiin pelkästään puhelun aikana, en siis ole tavannut tätä lääkäriä vielä. Täysin yleinen ohje siis.
Toivottavasti en suotta pähkäilyilläni huolestuttanut ketään..